Jak chronić pracowników przed koronawirusem – Porady praktyczne

  1. Higiena osobista – Konieczne jest częste i dokładne mycie rąk. Warto zapewnić pracownikom, także pracującym w biurach, środki do mycia rąk wysokiej jakości, które będą miały również właściwości dezynfekujące.
  2. Instrukcja mycia rąk –  Instrukcja efektywnego mycia rąk powinna znajdować się w każdej toalecie. (Instrukcja jest dostępna na stronach Ministerstwa Zdrowia)
  3. Częsta zmiana odzieży – Zwłaszcza w służbach mundurowych, ale także – zawodach, które związane są z częstymi podróżami i pobytem w dużych skupiskach osób.
  4. Podział dużych przestrzeni biurowych na mniejsze – Ograniczenie przebywania pracowników w tzw. open space. Dobrym rozwiązaniem może być skrócenie godzin pracy z możliwością wykonywania zadań z domu, ale także – zastosowanie systemu tzw. ruchomego czasu pracy, czy indywidualnego rozkładu czasu pracy, by uniknąć przebywania dużej grupy pracowników w jednym czasie, w jednej, dużej przestrzeni biurowej.
  5. Odzież ochronna i sterylizacja – Częsta sterylizacja i pranie odzieży roboczej oraz ochronnej.
  6. Wydzielone pomieszczenie dla interesantów, obcokrajowców z krajów, które zostały uznane za miejsca, gdzie koronawirus rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Kontakt powinien być możliwy w specjalnym, wydzielonym pomieszczeniu, które regularnie będzie poddawane obowiązkowej dezynfekcji (np. z zastosowaniem lamp bakteriobójczych).
  7. Regeneracja i odpoczynek – Można wprowadzić dodatkową przerwę śniadaniową, która pozwoli nie tylko zregenerować siły, ale także – spożyć dodatkowy posiłek. Pracownik wypoczęty, zrelaksowany dodatkową przerwą będzie mniej podatny na ewentualne zachorowanie, bo układ odpornościowy funkcjonuje efektywniej po odpoczynku i posiłku.
  8. Promocja właściwej diety – Warto zachęcać pracowników do posiłków lekkich, ale częstych. Poza tym – istotne jest właściwe nawodnienie organizmu. Najlepsza jest woda niegazowana i niesłodzona, choć ciepłe napoje są również wskazane, zwłaszcza zimą.
  9. Właściwa wentylacja pomieszczeń – W miejscach, gdzie nie ma klimatyzacji trzeba wietrzyć pomieszczenia przynajmniej kilka razy dziennie. W przypadku, gdy firma posiada system klimatyzacji (i nie ma w związku z tym możliwości otwarcia okien) – koniecznie należy dokonać dodatkowego przeglądu i przeprowadzenia niezbędnych czynności, które zapewnią nie tylko efektywny system filtrowania powietrza, ale także – zmniejszą ryzyko przenoszenia się wirusa.
  10. Konieczność zadbania pracowników o własne bezpieczeństwo zdrowotne – W przypadku pogorszenia stanu zdrowia, kichania, kaszlu, czy wystąpienia kataru i gorączki warto udać się bezzwłocznie do lekarza. Obniżona odporność przy zwykłym przeziębieniu lub grypie sezonowej może być jednym z czynników sprzyjających rozprzestrzenianiu się koronawirusa.

 

Jeżeli pracownik wykazuje jakiekolwiek niepokojące objawy, typowe dla koronawirusa bezpośredni przełożony powinien:

a) zachęcić podwładnego do konsultacji z lekarzem,

b) skontaktować się z inspektorem bhp w firmie, by uprzedzić o potencjalnym ryzyku wystąpienia choroby,

c) w przypadku, gdy pracownik odmawia poddania się konsultacji – wydać polecenie służbowe dotyczące przeniesienia się osoby w odizolowanie miejsce (pokój biurowy).

Pracodawca może skierować pracowników na badania profilaktyczne nawet jeżeli badania okresowe są nadal ważne.

Powodem skierowania pracownika na przyspieszone badania profilaktyczne mogą być w szczególności przypadki nieoczekiwanej zmiany staniu zdrowia. Mogą one wpływać nie tylko na jakość i ilość świadczonej pracy, ale również na kwestie związane z bezpieczeństwem – zarówno samego pracownika, jak też współpracowników.

 

Ważne

Powyższe zasady sprawdzą się nie tylko w walce z koronawirusem. Należy je stosowane także w okresie wzmożonego zagrożenia innymi wirusami, np. ospy, krztuśca, czy innych co sezonowych wirusów.